Foto: Nick Karvounis/Unsplash.

SHARE

Wykładzina w restauracji – co wybrać?

Autor:

Podłogi LVT

Pokrycie podłogowe w restauracji musi spełniać szereg wymogów prawnych. Istnieje wiele norm prawnych na szczeblu krajowym, jak również europejskim, które określają wymagania, jakie musi obiekt spełnić, by lokal uzyskał zgodę instytucji zatwierdzających działalność gastronomiczną.

Wykładzina w lokalach gastronomicznych powinna być przede wszystkim:

  • gładka i łatwozmywalna,
  • trwała i odporna na ścieranie,
  • nienasiąkająca,
  • antypoślizgowa.

Dodatkowo przy wyborze wykładziny do restauracji, trzeba wziąć pod uwagę normy przewidziane dla obiektów publicznych, takie jak klasa trudnopalności oraz klasa użytkowa.

Wykładzina dywanowa

Zaletą wykładzin dywanowych jest ich miękkość i komfort użytkowania. Niestety częstym problemem, z którym muszą się zmierzyć właściciele restauracji są zabrudzenia. W takiej sytuacji wybierając wykładzinę trzeba zwrócić uwagę na jej odporność na zabrudzenia, którą zapewni odpowiednie zabezpieczenie wykonane np. z teflonulub scotchgardu.

Bardzo ważna jest klasa użytkowa (klasa ścieralności) – w takim miejscu powinna wynosić 33 (norma EN1307). Chcąc zwiększyć uczucie komfortu i poprawić właściwości akustyczne można dodatkowo zastosować specjalny filc bądź podkład gumowy pod wykładziną.

Płytki i panele winylowe LVT

Popularnym pokryciem podłogowym w restauracjach są także wykładziny winylowe LVT. Ich zaletą jest estetyka – mianowicie bardzo dobrze imitują naturalne materiały dzięki nadrukom w jakości HD, a także odporność na bardzo intensywne użytkowanie.

Innymi zaletami wykładzin winylowych LVT są także:

  • bogactwo wzorów, struktur, kolorów oraz nowoczesny design,
  • naturalny wygląd, doskonałe odzwierciedlenie wzoru,
  • lepsza akustyka w porównaniu z kamieniem, gresem lub panelami laminowanymi,
  • łatwość w utrzymaniu czystości,
  • wytrzymałość na ekstremalne natężenie ruchu.

Wykładziny flokowane

Łączą w sobie wszelkie funkcje i zalety typowych wykładzin elastycznych z ciepłem i wygodą, jakie niesie ze sobą wykładzina dywanowa. Jest to rozwiązanie, na które coraz częściej decydują się miejsca użyteczności publicznej, w tym również restauracje. Miękka spodnia warstwa wykładziny tłumi dźwięki uderzeniowe, natomiast krótkie i gęste włókna (ponad 80 milionów gęsto flokowanych włókien nylonu o gęstości 6.6 na m.kw.) nie gromadzą kurzu. 

Wykładziny flokowane są wodoodporne, a wszelkie zanieczyszczenia bezproblemowo można usunąć przy użyciu tylko czystej wody.

Autor: Coniveo

FOTO główne: Nick Karvounis/Unsplash.

Redakcja
Redakcja

Pozostaw komentarz

Foto: yann maignan/Unsplash.Wymiana wykładziny w biurze – kiedy najlepiej ją przeprowadzić?
Foto: Atikah Akhtar/Unsplash.Jakie powłoki ochronne są stosowane w wykładzinach przeznaczonych do obiektów medycznych?